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Articles of Incorporation Amendment 

• Question(s) presented from Member: 
o In regards to our Article of Incorporation, will you please clarify for me what exactly is being 

amended?? 
 Item #2 below:  What does the date of the "forgoing amendment" refer to?  Was 

there a previous amendment voted on by the membership? 
 Item #3, referring to the 9th paragraph of Articles:  How do the Articles currently 

read & what is being cut out to be replaced by "Ninth-the period of existence is 
perpetual"? 
 

• Responses: 
o The “foregoing” amendment refers to the amendment itself that changes the duration of 

the co-op to be perpetual.  No, there was not a recent previous amendment that was voted 
upon.  “Foregoing” just refers to this amendment. 

o The Ninth Paragraph of the Articles previously stated:  “Ninth – The period of existence is 
fifty (50) years from the 1st day of September 2015.”   
 With the implementation of this amendment, the co-op will not have to 

periodically extend the duration of the co-op’s existence with additional 
amendments. 
 

• Additional information: 
o The previous law only permitted cooperatives organized under the Arkansas Cooperative 

Associations Act to be in existence for 50-year periods (which were able to be renewed).   
o The current law permits a perpetual existence. 
o We are making this change because we believe the Co-Op will outlive us all – we love the 

idea of a perpetual existence of the Co-Op.  Additionally, it will reduce administrative work 
and filing fees for the Co-Op going forward. 
 

Bylaw Amendment 

• Question Presented by Member: 
o In regards to the Bylaw amendment to section 5.2:  It is not clear what is being stricken 

from [t]he current section and what the amended text will be.  Am I correct in my 
interpretation that the two sentences below beginning with "No dependent, immediate 
family member or household member of any Director............." is being replaced with the 
section highlighted and that the remainder of the text presented is the current wording of 
section 5.2? 
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• Responses: 

o The last two sentences of the Current Bylaw 5.2 currently read as follows:    
 “No dependent, immediate family member or household member of any director 

or potential director may earn more than five hundred dollars ($500) per year as 
an employee of the Cooperative.  Employees are not eligible to be directors.”   

o Those last two sentences are being replaced with the following paragraph:   
 “No spouse or cohabitating partner of any director or potential director may be 

employed by, or serve as independent contractor for, the Cooperative.  
Dependent(s), immediate family member(s) or household member(s), other than 
a spouse or cohabitating partner, of any director or potential director may be 
employed by, or serve as independent contractor for, the Cooperative as long as 
said dependent(s), immediate family member(s), or household member(s) do not 
hold a management-level position at the Cooperative.  For purposes of this 
section, a management-level position is defined as any specialist, manager, 
director, or any other employee or independent contractor who has supervisory 
or managerial authority in their role at the Cooperative.  The employment of (or 
role as an independent contractor of) any dependent, immediate family member, 
or household member of any director or potential director by the Cooperative shall 
not create a conflict of interest, or affect the powers of, said director or potential 
director in any circumstance, including, but not limited to, the director or potential 
director’s ability to vote and take any action that may indirectly impact the 
employment or independent contractor status of said dependent, immediate 
family member, or household member of the director or potential director.  
Neither employees nor independent contractors are eligible to be directors.” 
 

• Additional information: 
o The Board and management believe the current language is too broad and restrictive and 

has prohibited the hiring of qualified individuals.  The proposed revision will allow for 
certain household members to be employed in certain positions by the Co-Op without 
creating conflicts of interest. 

 

 


